Dinsdagavond werd bekend dat de nationale schorsing van voetbalbestuurder Marc Overmars vanwege grensoverschrijdend gedrag in zijn tijd bij Ajax, wereldwijd wordt doorgevoerd. Dat betekent dat hij zijn huidige functie als technisch directeur bij Royal Antwerp FC tot 16 november 2024 niet mag uitoefenen.
1 Waarvoor is Overmars precies geschorst?
De tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak schorste hem op 16 november voor twee jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. De zaak is opgebouwd rond één concrete melding, in zijn tijd als directeur voetbalzaken van Ajax. Als voornaamste bewijs dienden ruim driehonderd pagina’s met seksueel getinte WhatsApp-berichten aan een vrouwelijke medewerkster over een periode van 3,5 jaar. Het betrof „zeer expliciet materiaal”.
De zaak raakt meer vrouwen dan deze ene melding. Bij zijn opstappen in februari 2022 stelde Ajax dat „grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s” ten grondslag lag aan het vertrek. NRC deed in de maanden daarvoor onderzoek naar seksueel grensoverschrijdend gedrag van Overmars en sprak met elf (oud-)medewerkers. Daaruit bleek onder meer dat hij dickpics verstuurde aan ondergeschikten.
De tuchtcommissie van wereldvoetbalbond FIFA besloot dinsdag de nationale uitspraak wereldwijd door te voeren, nadat de Nederlandse bond KNVB de zaak had doorgestuurd. Met als gevolg dat Overmars zijn functie bij Royal Antwerp FC – waar hij zes weken na zijn vertrek bij Ajax begon als technisch directeur – voorlopig niet meer kan uitoefenen. Omdat de FIFA vasthoudt aan de oorspronkelijke begindatum (16 november 2023) loopt zijn schorsing nog ruim tien maanden.
2 Hoe reageerden Overmars en zijn club?
De persoonlijke woordvoerder van Overmars, Frank Neervoort, noemt het besluit „teleurstellend”. Volgens hem is er „nog veel onduidelijk” over wat precies de consequenties zijn van de schorsing. De advocaat van Overmars beschikte woensdagmiddag nog niet over de onderbouwing van de uitspraak van de tuchtcommissie van de FIFA. Die ontvangen zij naar eigen zeggen uiterlijk binnen twee dagen.
Het is nog wachten op een officiële reactie van Royal Antwerp FC, woensdag aan het begin van de avond stond er nog niks op de clubsite. „Er valt ook niks te plaatsen”, zegt een clubwoordvoerder. „Wij spitten het dossier uit, onderzoeken het, vanaf het moment dat er duidelijkheid is, zullen we reageren.”
Of Overmars na zijn schorsing terugkeert bij de club, is dan ook nog onduidelijk.
3 Hoe wordt de schorsing precies gehandhaafd?
De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij het bondsparket van de Belgische voetbalbond. Dit disciplinaire orgaan moet nagaan of Overmars zijn schorsing respecteert, zegt bondsprocureur Ebe Verhaegen tegen NRC. „Wij hebben genoeg kanalen waardoor we geïnformeerd worden over wat er speelt bij wedstrijden en transfers, mocht hij toch nog een functie uitoefenen. En we kunnen zelf ook het initiatief nemen tot een onderzoek. Maar we voeren geen heksenjacht.”
In de uitspraak van de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak – die is overgenomen door de FIFA – staat dat Overmars een verbod heeft op het „uitoefenen van enige functie binnen de bond of de daaraan verbonden organisaties”. Wat als hij zijn werk op de achtergrond als consultant doorzet? „Dat is moeilijk te bewijzen”, zegt Verhaegen. „Maar in het voetbalwereldje wordt heel veel bekend. Wij gaan er niet vanuit dat dat gebeurt.”
De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij Overmars, vertelt Neervoort. „De FIFA zegt dat Marc Overmars er zelf op moet toezien dat hij de straf naleeft.” De FIFA reageerde woensdag niet op een e-mail met de vraag of dit klopt.
4 Kan Overmars nog in beroep gaan tegen de uitspraak?
Ja. Dat kon hij eerder al tegen de nationale uitspraak, maar dat deed hij niet. Nu heeft Overmars nog twee opties. Er is de mogelijkheid om beroep aan te tekenen binnen de FIFA tegen de uitspraak van de tuchtcommissie. Nadat zij de stukken hebben ontvangen, is er een termijn van drie dagen om de FIFA te informeren of ze in beroep gaan, zegt de woordvoerder van Overmars. Vervolgens zijn er nog vijf dagen om het beroep in te dienen. Of zij deze stap zetten, weten ze nog niet, zegt Neervoort. Dit hangt mede af van de onderbouwing van de uitspraak. Een mogelijke vervolgstap is een gang naar het internationale sporttribunaal CAS.